Πολιτική

Μητσοτάκης για πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: «Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Η εκδήλωση γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Μιλώντας για τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα μας ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε πως «πρόκειται για ακραία φαινόμενα που δηλώνουν ότι τίποτα δεν θα είναι όπως χθες. Είναι υποχρεωσή μας να ανατοπκριθούμε στις νέες συνθήκες», σημείωσε λέγοντας ότι πρόληψη και καταστολή έχουν ως επίκεντρο την ανθρωπινη ζωή.

«Στη υπηρεσία του ανθρωπου πρέπει να τίθεται κάθε μέτρο της πολιτείας
Η εμπειρία των περασμένων ετών μας δίνει δυναμη και γνωση για την αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε.

«Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ότι καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο πιο καλά προετοιμασμένους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για την αυστηριοποίηση των ποινών «Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ολες οι δασικές εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες» σημείωσε ενώ είπε πως υπάρχει ατομική ευθύνη για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στην πρόληψη με νέες αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμούς δασών. Για πρώτη φορά, δαπανώνται σημαντικοί πόροι για την πρόληψη», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο στόλο που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πυρκαγιές, στα Canadair, στα νέα αμφίβια μέσα, τα πυροσβεστικά οχηματα, τα συστήματα πυρανιχνευσης και τα drones λέγοντας πως:

«Αυτός ο εξοπλισμός δεν θα υπήρχε εαν δεν είχαμε εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια από τις Βρυξέλες», ενώ αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είπε ότι εκεί «θα κριθεί πια δύναμη είναι ικανή να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους» ώστε η χώρα να μείνει «μακριά από πειράματα και νέες περιπέτειες».

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συντρέχουν όπου κληθούν

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, παραβρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στο X, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Όπως έχω επισημάνει, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συντρέχουν όπου κληθούν στην Πολιτική Προστασία, βοηθώντας στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, σε ώρα μεγάλης ανάγκης.

Η ίδρυση της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η προγραμματισμένη παράδοση του αναγκαίου εξοπλισμού από το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τα αμέσως επόμενα χρόνια και η δημιουργία νέων Μονάδων με διττή αποστολή, είναι σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαστε μία μικρή χώρα που οφείλει να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button