Πολιτική

MH-60 Romeo: Το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων φτάνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες απο ναυτικές πηγές, έως τις 16 Φεβρουαρίου τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα θα προσγειωθούν στην Ελευσίνα.

Αμέσως μετά χειριστές ελικοπτέρων της αεροπορίας Ναυτικού θα αναχωρήσουν με τα ολοκαίνουργια ελικόπτερα για το Κοτρώνι Μαραθώνα, όπου θα αποτελέσει τη βάση τους δίπλα στα υφιστάμενα Aegran Hawks.

Οι Αμερικανοί βρήκαν διαθέσιμα μεταγωγικά αεροσκάφη και το μόνο που μένει είναι ο προγραμματισμός του δρομολογίου, με το οποίο θα τα φέρουν στην Ελλάδα. H μεταφορά των πρώτων 2 ελικοπτέρων αναμένεται να γίνει με ένα μεταφορικό C-17 και το 3ο θα ακολουθήσει αμέσως μετά με ξεχωριστή πτήση. Εκτιμάται ότι η παραλαβή των τελευταίων τεσσάρων θα ολοκληρωθεί -αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις- τους πρώτους μήνες του 2025. Ήδη, στο Κοτρώνι χειριστές και τεχνικοί αναμένουν να υποδεχτούν τα νέα αποκτήματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και ισχυρό ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, το οποίο δίνει στην Ελλάδα συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα υψηλής ποιότητας και επηρεάζει καίρια την ισορροπία δυνάμεων.

Τα MH-60 Romeo διαθέτουν τα πλέον υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ψηφιακό κόκπιτ με τέσσερις έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση. Είναι εξοπλισμένα με πλήρη σουίτα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, με χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

Η έρευνα και ο εντοπισμός υποβρυχίου γίνεται με τους ηχοσημαντήρες, οι οποίοι εκτός των άλλων διαθέτουν αισθητήρα GPS και σόναρ για ακριβή προσδιορισμό των θέσεων του υποβρυχίου, προκειμένου να ακολουθήσει η εκτέλεση επίθεσης με τορπίλες.

Tα ΜΗ-60 Romeo μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με πυραύλους Hellfire και ρουκέτες με κατάδειξη λέιζερ, ένα νέο όπλο με δυνατότητες το ελικόπτερο να εκτελεί επιθέσεις ακριβείας. Διαθέτουν επίσης υπερσύγχρονο ραντάρ, του οποίου οι ικανότητες θα μεταβάλουν τις δυνατότητες που το Ναυτικό θα εκτελεί επιχειρήσεις επιφανείας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία λόγω του LINK-16, που επίσης διαθέτει το ελικόπτερο ΜΗ-60 Romeo.

Ειδικά για το ραντάρ, πηγές από το Ναυτικό αναφέρουν: «Θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τύπο πλοίου και ιστούς υποβρυχίων από πολύ μεγάλες αποστάσεις ανάλογα με το ύψος πτήσης». Επιπλέον, τα MH-60 Romeo θα μπορούν να συνδράμουν σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης αν χρειαστεί.

«Η Αθήνα θα ωφεληθεί κρατώντας χαμηλά το κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών μιας και τα ελικόπτερα Ναυτικού και Αεροπορίας Στρατού και ΔΕΠ (αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς 35 Black Hawk) θα χρησιμοποιούν ίδιους κινητήρες και ίδια βασικά συστήματα, ενώ θα μειωθεί και το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων», τονίζουν στρατιωτικές πηγές.

Το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων

Τα ΜΗ-60 Romeo θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σχέδιο του Ναυτικού Επιτελείου για την αντιμετώπιση των 6 τουρκικών υποβρυχίων, περιλαμβάνονται και τα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, κάποια απο τα οποία θα τοποθετηθούν στις νέες Φρεγάτες FDI.

Στην ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του ’20, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα «αόρατα» υποβρύχια 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν χωρίς καμία επιτυχία. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια, προμηθεύεται και η Άγκυρα από τη Γερμανία, που παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί δεν διέκοψε το πρόγραμμα. Η Αθήνα παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις έκανε ένα βήμα μπροστά με την απόκτηση αυτού του τύπου ελικοπτέρων για να μη χαθεί το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τα χαρακτηριστικά των υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων

Τα ελικόπτερα έρχονται και με πλήρη σουίτα αυτοπροστασίας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, (NYSE: LMT) ολοκλήρωσε τις δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των 3 ελικοπτέρων MH-60R SEAHAWK® του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023 και επικυρώνουν ότι κάθε ελικοπτέρο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο απο πλοία όσο και την ξηρά.

Τα ελικόπτερα MH-60R SEAHAWK® του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας πριν τη μετάβαση τους σε μονάδα του US Navy, γα την μεταφορά στην Ελλαδα.Lockheed Martin

Oι ιπτάμενοι κι οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσαν εδώ και καιρό την εκπαίδευσή τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Sikorsky που βρίσκεται Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και πήραν τη σχετική πιστοποίηση για να εκπαιδεύσουν τη δεύτερη ομάδα χειριστών και μηχανικών στην Ελλάδα. Πρόκειται για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία στα S-70 Aegean Hawk.

Για την υποστήριξη του προγράμματος πρόσκτησης των ελικοπτέρων συνεχίζεται η παραλαβή των ανταλλακτικών τους, των επίγειων συστημάτων υποστήριξης και εκτέλεσης λειτουργικών ελέγχων, όπως και η παραλαβή του πιστοποιημένου για τον τύπο του ελικοπτέρου οπλισμού, ενώ ετοιμάστηκαν και οι χώροι αποθήκευσης υλικών και ανταλλακτικών των νέων ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τoν πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Paul Lemmo: “Τα κοινά χαρακτηριστικά (commonality) των ελληνικών MH-60R SEAHAWK® με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S SEAHAWK®, καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων BLACK HAWK, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο U.S. Navy να συνεχίσουν την υποστήριξη και εκσυχρονισμό αυτης της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας ωστε να διατηρούν στο μέγιστο τηv επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών”.

Ελικόπτερο MH-60R SEAHAWK® του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.Lockheed Martin

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— τέσσερα τον Ιούλιο του 2020, και τρια τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Επτά ελικόπτερα στην τιμή των πέντε

Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά 7 ολοκαίνουργια ελικόπτερα η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Η Ελλάδα είναι μόνο κερδισμένη απο αυτή την συμφωνία αγοράς, καθώς προμηθεύεται 7 υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στην τιμή των 5, μαζί με όλη την υποστήριξή τους.

Τα 7 ΜΗ-60 Rοmeo θα αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα ΑΒ-212 του Πoλεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησαν με αντοχή και συνέπεια για πάνω από 40 χρόνια και θα επιχειρούν μαζί με τα 11 υφιστάμενα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk που βρίσκονται στο στάδιο μερικής αναβάθμισης με στοχευμένη ανάταξη ορισμένων επιχειρησιακών τους συστημάτων. Με τα αναβαθμισμένα 11 S-70 Aegean Hawk και την προμήθεια των MH-60 Romeo το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει έναν εναέριο στόλο αποτελούμενο από 18 ισχυρά ελικόπτερα. Θυμίζουμε ότι τα ελικόπτερα Aegean Hawks είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εντάξει τα MH-60 Romeo σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της απαξίωσης των συστημάτων τους λόγω ηλικίας, το οποίο διασφαλίζει ότι τα συστήματα των ελικοπτέρων τους θα υποστηρίζονται για τα επόμενα 35 χρόνια και άνω.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button