Οικονομία

Τα σχέδια της Intralot μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της

Μία νέα σελίδα στην 32χρονη ιστορία της ξεκινά από σήμερα για την Intralot καθώς η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τεχνολογικών λύσεων για τον κλάδο των τυχερών παιγνίων, βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Μία διαδικασία που θα της επιτρέψει να κινηθεί στο άμεσο μέλλον με μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την χρηματοδότηση των επόμενων έργων που θα αναλάβει, όπως επεσήμαναν χθες τα στελέχη της κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 130 εκατ. ευρώ με τη δημόσια προσφορά των ομολογιών να ξεκινά σήμερα και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου) με το εύρος απόδοσης να κινείται στο 6% – 6,4%. Το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Όπως αναφέρθηκε, το ενδιαφέρον κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η προσφορά αναμένεται να είναι επιτυχής. Κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη δανειοδότηση με 100 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες.

Η Intralοt δείχνει να παρουσιάζει μία σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχοντας προχωρήσει σε μία σημαντική εσωτερική αναδιάρθρωση καθώς πλέον επικεντρώνεται αποκλειστικά στο χώρο της παροχής τεχνολογικών λύσεων για τον κλάδο των τυχερών παιγνίων. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 39 χώρες έχοντας 50 συμβάσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intralot, την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί κάποια από τις μεγάλες συμβάσεις, κάτι που επιτρέπει στην εταιρεία να έχει διασφαλισμένα έσοδα και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το 9μηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα280 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 101 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA στο 36,6%. Το περιθώριο EBITDA αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.

H εταιρεία εστιάζει σε σημαντικό βαθμό στην αγορά της Βορείου Αμερικής όπου έχει 14 συμβάσεις (13 στις ΗΠΑ και 1 στον Καναδά) και στα πλάνα της είναι η διεκδίκηση και άλλων συμβάσεων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όπως αναφέρθηκε, στην επόμενη διετία αναμένεται να υπάρξουν διαγωνισμοί για 13 συμβάσεις με την Intralot να συμμετέχει σε όλους αλλά, όπως επισημάνθηκε, 5-6 εξ αυτών είναι αυτές που αναμένεται να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες. Επιπλέον, αναμένεται να διεκδικήσει περαιτέρω έργα τόσο στη Νότια Αμερική, ιδίως στη Βραζιλία, όπως και στην Αυστραλία.

Μία διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων έργων που απαιτούν συνήθως σημαντικά κεφάλαια κατά την έναρξη υλοποίησης τους. Συγκεκριμένα, το πλάνο -και γι’ αυτό υπάρχουν ήδη συζητήσεις με αμερικανικές τράπεζες- είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του project financing, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερο ρίσκο, εφόσον, φυσικά, έχουν γίνει οι σωστές εκτιμήσεις για την απόδοση που θα έχει ένα έργο.

Ένα από τα βασικά ατού της εταιρείας είναι το τεχνολογικό προβάδισμα και η «ανοικτή» αρχιτεκτονική των συστημάτων σε τομείς όπως είναι η διαχείριση των VLTs, έναν χώρο που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Intralot επενδύει σημαντικά στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή της Παιανίας Αττικής απασχολούνται 300 άτομα με το υπάρχον πλάνο να κάνει λόγο για αύξηση 10% των εργαζομένων εκεί μέχρι το τέλος του 2024.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button