Οικονομία

Πόλος έλξης επενδύσεων τα τρόφιμα και τα ποτά

Σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων και των ποτών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικός για επενδύσεις και παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει, συνεχίζει να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα.

Παραμένοντας διαρκώς στο επενδυτικό ραντάρ εγχώριων και ξένων επενδυτών, ο κλάδος μετρά σημαντικά deals ενώ παράλληλα, μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς, συνεχίζουν τις επενδύσεις, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά.

Κινητικότητα στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού και των ποτών

«Πρωταγωνιστής» στα deals που ανακοινώθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο ήταν ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού και των μη αλκοολούχων ποτών. Το νερό Ιόλη, άλλαξε χέρια, καθώς η «Ιόλη Πηγή», θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, βασικός μέτοχος της Premia Properties, εξαγόρασε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τις εγκαταστάσεις, την επιχείρηση και το brand. Επίσης, η Χήτος ΑΒΕΕ με το brand «Ζαγόρι» ένωσε τις δυνάμεις της με την Green Cola δημιουργώντας μία νέα ενιαία εταιρεία στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών και Beverages, η οποία «μπήκε» κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου «Green Beverages».

Το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη προχώρησε στην απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ ενώ παράλληλα ο κ. Καραμούζης μαζί με τους Απόστολο Ταμβακάκη και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο εισήλθαν στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., με τα σήματα, εμφιαλωμένου νερού, «Σέλι» και «Διός».

Πέραν παραπάνω deals ωστόσο, σημαντικές επενδύσεις ανακοίνωσε για την προσεχή πενταετία, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» που δραστηριοποιείται τόσο στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού όσο και των αναψυκτικών, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Πρόκειται για την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η οποία δρομολογεί επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, στην προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, σε logistics όπως και σε επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης αλλά στη βιωσιμότητα.

Επενδύσεις και στο κρασί

«Μαγνήτη» επενδύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί και ο κλάδος του κρασιού. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της ΤΕΜΕΣ και της Premia Properties, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελώνων «Navarino Vineyards» στο Costa Navarino αλλά και στη δημιουργία ενός πρότυπου και σύγχρονου οινοποιείου για την παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, υπολογίζεται πως αξία τους θα ανέλθει περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις στον κλάδο των τροφίμων

Και στα τρόφιμα η κινητικότητα από πλευράς επενδύσεων και συμφωνιών ήταν έντονη τους προηγούμενους μήνες. Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του πλάνου του για τη δημιουργία ενός μεγάλου Ομίλου τροφίμων και σε συνέχεια των προηγούμενων κινήσεων του, ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, απέκτησε μέσα στο 2023 το πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 60%, της ΙΟ, έναν χρόνο μετά την αρχική είσοδό του στην σοκολατοβιομηχανία με το 45%.

Στο «χτίσιμο» ενός μεγάλο ομίλου τροφίμων εντάσσονται κι οι κινήσεις που έκανε από πλευράς της και η Vivartia η οποία μέσα στο προηγούμενο 12μηνο, απέκτησε το 100% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Παράλληλα οι θυγατρικές της, «ΔΕΛΤΑ» «Μπάρμπα Στάθης» απέκτησαν, αντίστοιχα, την Cold Sin -επίσημο διανομέα παγωτών της Mars Hellas και General Mills A.E. (Häagen-Dazs)- και την «Χαλβατζής Μακεδονική».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button