Οικονομία

Πετρέλαιο: Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επεκταθεί και το 2024

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σε συνενόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφασίστηκε να επεκταθεί και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ένα μέτρο που έχει προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ και είναι εφικτό χάρη στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως τους όρους και τις προυποθέσεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Για τον υπολογισμό του ποσού της επιστροφής ΕΦΚ εφαρμόζεται σε συνάρτηση με το σύνολο των ποσοτήτων ο συντελεστής ΕΦΚ, ήτοι 0,41 ευρώ ανά λίτρο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button