Οικονομία

Κομισιόν: Aνάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα το 2024 και το 2025

Τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα αναθεωρεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο των χειμερικών προβλέψεων για την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σταθερή ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025 στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 2% την τρέχουσα χρονιά, παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο και το 2025.

Για το 2023 η Κομισιόν εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,2% -ελαφρώς χαμηλότερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Για το σύνολο της ΕΕ οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 αναθεωρούνται προς τα κάτω, σε 0,9% και 0,8% στη ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρεται, μετά την υποτονική ανάπτυξη το 2023, η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2024 με ασθενέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν.

Η Επιτροπή αναθεωρεί την ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη ελαφρώς προς τα κάτω:

  • σε 0,5% το 2023, από 0,6% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις και σε 0,9% (από 1,3%) στην ΕΕ
  • και 0,8% (από 1,2 %) στην ευρωζώνη το 2024.

Το 2025, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,7% στην ΕΕ και 1,5% στη ζώνη του ευρώ.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, αναμένεται να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν το φθινόπωρο. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3% το 2024 και 2,5% το 2025. Στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7 % το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται ότι θα τονωθεί το 2024 έπειτα από ένα αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός στην Ελλάδα

Μετά την έντονη ανάκαμψη το 2022 στην Ελλάδα, η αύξηση της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης πέρυσι. Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά, χάρη στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ επιβάρυνε την αύξηση των εξαγωγών, παρ’ όλα αυτά οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν το φθινόπωρο. Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί με παρόμοιους ρυθμούς όπως και το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς η εφαρμογή του ΣΔΑΕ επιταχύνεται και καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης χαλαρώνουν. Η σύνθεση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να μετατοπιστεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις, όπως ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών, τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών το 2024-25.

Την ίδια στιγμή ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μετριάζεται στο 4,2% το 2023. Ο υποκείμενος πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% κατά μέσο όρο το 2023, αλλά μειώθηκε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του συγκεκριμένου δείκτη έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό αντανακλά τη σταδιακή άμβλυνση των πιέσεων της ζήτησης στις βασικές τιμές και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση των προηγούμενων σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Επίσης, η σύσφιγξη της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες θα αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα. Αυτό είναι οριακά χαμηλότερο, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις και για τα δύο έτη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button