Πολιτική

Κάνουν «ταμείο» στα μπλόκα οι αγρότες: Τι κέρδισαν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ραντεβού στα μπλόκα για να κάνουν «ταμείο» από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δίνουν οι αγρότες που δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι εάν δεν δοθεί λύση στα προβλήματά τους.

Ο αγρότες αύριο Πέμπτη, θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για το τι κέρδισαν από τη συγκέντρωση στην Αθήνα και στη συνέχεια θα λάβουν τις αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Για την ώρα, φαίνεται πως οι αγρότες Θεσσαλίας έχουν κερδίσει μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ινδία για ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ», καθώς και την δέσμευση να δοθεί μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εκτιμά πως το αγροτικό κίνημα θα εκτονωθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το πετρέλαιο, εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν στο CNN Greece ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια και πως «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και οι αγρότες το ξέρουν».

Διαβάστε επίσης:

«Όργωσαν» την πρωτεύουσα και αναχωρούν – Παράθυρο για μέτρα στήριξης – Νέα συνάντηση για Θεσσαλία

Επέστρεψαν στο Κάστρο Βοιωτίας – τα μεσάνυχτα στον Πλατύκαμπο

Ήδη στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει για τις 17:00 σήμερα Τετάρτη τη γενική τους συνέλευσηγια να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα ή αύριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου σύμφωνα με την ΕΡΤ τα τρακτέρ αναμένονται να φτάσουν μετά τα μεσάνυχτα και η γενική συνέλευσηέχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 17:00. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Εκεί θα συζητήσουν κάνοντας έναν απολογισμό για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, τι έχουν πετύχει αλλά και τι διεκδικούν από εδώ και πέρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα της Θεσσαλίας. Αναμένουν για την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το κρίσιμο ραντεβού.

Μέχρι τότε ενδεχομένως να δούμε αύριο να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν με άλλες δράσεις ή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον εορτασμό του Κιλελέρ που πλησιάζει στις αρχές Μαρτίου.

Το αγροτικό στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλους τους τόνους διαμηνύει πλέον πως και ο ίδιος θα δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα έξι σημεία στα οποία ζητά παρέμβαση η Αθήνα ατύπως έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τις Βρυξέλλες και μένει το επίσημο σκέλος.

Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές για τις άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και αμέσως μετά θα συνέλθει η EUMed9 σε δείπνο εργασίας η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Αυτή η υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τονίζουν οι 9 υπουργοί.

Τη δέσμευσή τους για την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Μαρινάκης: Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια

«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του.

Mεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. «Το 2016, λοιπόν, καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο» ανέφερε.

«Έχουμε τα μέσα για την ασφάλεια των πολιτών»

Σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και το ενδεχόμενο να υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική αστυνομία και στον τομέα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες εξιχνίασης υποθέσεων. «Έχουν πλέον τα μέσα που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, η ελληνική αστυνομία εννοώ, έχουν αυξηθεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Προφανώς, όμως, χρειάζεται απόλυτη επιφυλακή» είπε στο MEGA.

«Η βούληση της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματικότητας φαίνεται στο πόσους αστυνομικούς βγάζεις στους δρόμους, στο πώς τους στηρίζεις, στο αν τους επιτίθενται ή όχι. Και σε κάτι άλλο: Στο τι ποινικούς κώδικες ψηφίζει. Γιατί σε αυτό τον τόπο, όχι πολλά χρόνια πριν, είχαμε μια κυβέρνηση το 2019 που πριν φύγει έβγαλε έναν ποινικό κώδικα τη «χαρά του εγκληματία», του κάθε παραβατικού. Απόδειξη ότι η μόνη επιμέρους κατηγορία που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις φυλακές» πρόσθεσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button