Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκά σερβίτσια του 19ου αιώνα αποκάλυψε εκσκαφή στην παραλιακή

Ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε με την εκσκαφή επί της Λεωφόρου Νίκης 5 για την ανέγερση ξενοδοχείου στο διατηρητέο «Όλυμπος – Νάουσα».

Συγκεκριμένα εντοπίστηκε πλούσιο σύνολο θραυσμάτων ευρωπαϊκής κεραμικής, του 19ου αλλά και των αρχών του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρει η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι σπάνια αν όχι και μοναδικά στα αρχαιολογικά ανασκαφικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης, τα φαινόμενα εντοπισμού ολόκληρων ευρωπαϊκών σερβίτσιων καλής ποιότητας.

Πριν την πυρκαγιά του 1917

Βάσει των σφραγισμάτων, των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και της διακόσμησής τους, χρονολογούνται κυρίως στον 19ο αιώνα. έως τις αρχές του 20ου – και οπωσδήποτε πριν από την πυρκαγιά του 1917, οπότε και καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές τα αρχοντικά της παραλιακής, από τα οποία τα σκεύη προέρχονται.

Τα είδη και ο διάκοσμος των κεραμικών σκευών παρουσιάζει αξιοσημείωτη ποικιλία. Μεγάλος αριθμός θραυσμάτων ανήκει σε σκεύη αγγλικών εργαστηρίων των περιοχών Staffordshire και Swansea και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα δύο βασικών τεχνικών της διακόσμησης «transfer ware», γνωστών ως China Βlue και Flow Blue.

Ο διάκοσμος

Ως προς το θέμα του διακόσμου κυριαρχούν τα «Willow» και ο «Wild Rose Nuneham Courtnay», ενώ περιορισμένος αριθμός πιάτων φέρουν παραστάσεις όπως η «Δαμασκός», η «Λαχώρη», ο «Βόσπορος» κ.ά.

Θραύσματα τεσσάρων πιάτων εικονίζουν το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, Όσκαρ και Ζοζεφίνα· επετειακό θέμα που κυκλοφόρησε με αφορμή της ανάρρησής τους στον θρόνο το 1844.

Βάσει των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και της διακόσμησής τους, χρονολογούνται κυρίως στον 19ο αιώνα. έως τις αρχές του 20ου – και οπωσδήποτε πριν από την πυρκαγιά του 1917 / ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αγγλικής προέλευσης είναι και σκεύη με ανθικό διάκοσμο κατασκευασμένο με την τεχνική του σπόγγου (spongeware).

Στην κατηγορία «Μocha» ανήκουν κούπες και ίσως κανάτες με χαρακτηριστικό διάκοσμο από επάλληλες ταινίες γαλάζιου, μπλε και πράσινου και το σχέδιο της σκακιέρας που διακρίνονται για το ιδιαίτερα στιλπνό υάλωμα και χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αι., όπως και θραύσματα από σετ πρωινού, τα οποία προορίζονταν κυρίως για τις αγορές των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολή.

417547877_703595205276254_3923780264303684257_n.jpg
Τα ευρήματα προσφέρουν ενδιαφέρουσες εικόνες επιτραπέζιων σκευών που συμπεριλαμβάνονταν στον εξοπλισμό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφενείων της παραλιακής λεωφόρου / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα ευρήματα προσφέρουν ενδιαφέρουσες εικόνες επιτραπέζιων σκευών που συμπεριλαμβάνονταν στον εξοπλισμό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφενείων της παραλιακής λεωφόρου, τα οποία φιλοξένησαν σημαίνουσες προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία της πόλης στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button