Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Εθνικός φορέας για την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση επιτήρησης των αστικών λυμάτων

Ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για την επιτήρηση των αστικών λυμάτων  ορίστηκε ο ΕΟΔΥ, από το υπουργείο Υγείας

Η Κοινή Δράση EU-WISH ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2026. Η εναρκτήρια συνάντηση της Κοινής Δράσης EU-WISH πραγματοποιείται στην Αθήνα, χθες 6 και σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2024, σε υβριδική μορφή, ώστε όλοι οι εταίροι και οι ομάδες τους να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχει αναπτύξει, χρηματοδοτεί και συντονίζει, από το Φεβρουάριο του 2021, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 και χημικών ουσιών στα αστικά λύματα.

Το ΕΔΕΛ, λειτουργεί σε συνεργασία με έξι ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και παρακολουθεί τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 και πλήθος χημικών ουσιών στην κοινότητα μέσω της επιτήρησης των αστικών λυμάτων. Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα (EU-4S) και έχει λάβει ενεργό ρόλο σε διεθνείς δράσεις που αποσκοπούν στην επέκταση της επιδημιολογίας λυμάτων τόσο γεωγραφικά όσο και θεματικά με σκοπό να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο επιτήρησης των λυμάτων που θα αποτελεί άλλο ένα σημαντικό εργαλείο επιτήρησης, ετοιμότητας και απόκρισης απέναντι σε μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία.

Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει στον συντονισμό της Κοινής Δράσης ως επιστημονικός και τεχνικός συντονιστής μαζί με το Statens Serum Institute (SSI) της Δανίας. Η κοινή δράση “EU-WISH”, έχει συνολικό προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ, όπου συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες και 61 εταίροι. Στοχεύει στην ενίσχυση, επέκταση και παγίωση της επιδημιολογίας λυμάτων στο χώρο της δημόσιας υγείας ως ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και ως εργαλείο ενδυνάμωσης της ετοιμότητας των χωρών μελών και της Ένωσης σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

Το συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα, θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη του έργου και θα χρησιμεύσει ως η πρώτη επίσημη και ολοκληρωμένη παρουσίαση της κοινής δράσης στην ευρύτερη κοινοπραξία και στους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η εναρκτήρια συνάντηση του EU-WISH έχει προσελκύσει περισσότερους από 180 συμμετέχοντες, 100 από τους οποίους θα παρακολουθήσουν τη συνάντηση διά ζώσης. Τη συνάντηση άνοιξε η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον Πρόεδρο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τον Καθηγητή Νικόλαο Θωμαϊδη και εκπροσώπους: της Αρχής για την Ετοιμότητα και την Απόκριση σε Έκτακτες Υγειονομικές Ανάγκες (Health Emergency Preparedness and Response Authority), του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Center) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (European Health and Digital Executive Agency).

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button