Πολιτική

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – Σημαντικές επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Με τη Συμμαχία να αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις τόσο στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, οσο και στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η χώρα μας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο νατοϊκό σχεδιασμό. 

Το θέατρο επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και στην Ανατολική Ευρώπη συνεχίζεται με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτρης Χούπης συναντήθηκε με τον Deputy Supreme Allied Commander Europe (DSACEUR) Admiral Sir Keith Blount, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε στην ευρύτερη περιοχή και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τόσο σε συμμαχικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και επισήμανε την σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς τη Συμμαχία.

Επιπλέον ο DSACEUR πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας.

Απο την πλευρά του ο Admiral Sir Keith Blount, ανέδειξε την σημαντική συνεισφορά και τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, των δράσεων και των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και στα διμερή και πολυμερή εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας. Μεταξυ άλλων, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας σε συμμαχικές δράσεις το επόμενο διάστημα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button